Borang lagu adalah berdasarkan kepada konsep bahawa setiap lagu telah digubah sekitar satu bentuk muzik atau struktur.Popular lagu sering memilih bentuk mudah sebagai asas untuk lagu tetapi bentuk yang lebih kompleks.

Sebutan yang baik di borang lagu (struktur) adalah artikel Wikipedia,   https://en.wikipedia.org/wiki/Song_structure

Alive Drumming mahu menyediakan anda dengan kaedah yang paling mudah dan paling boleh dipercayai untuk menggambarkan bentuk lagu dan menggunakan istilah, “Borang Song” untuk pendekatan yang diperlukan dalam mengenal pasti dan menggunakan bentuk lagu.

Borang lagu membolehkan untuk pilihan menggunakan kedua-dua (i) nama-nama tradisional seperti ’16-bar Tune ‘, atau (ii) yang’ melekat notasi ‘sama dengan’ 4 | 4 | 4 | 4 ‘jika itu yang anda suka.

Untuk maklumat penuh pada Alive Drumming ini Song Rhythm Trek aplikasi mudah alih dan ia fleksibiliti dalam mengenal pasti Song Borang melihat halaman,  Tracks Song Rhythm

Pilihan anda termasuk, (i) menerangkan hanya kira-kira mana-mana Borang Song anda mungkin mahu menggunakan dengan “takrifan pengguna” Borang Song dalam aplikasi mudah alih, dan (ii) untuk lagu-lagu popular, mencari Borang Song sumbangan pengguna untuk bahawa lagu, sekali lagi dalam aplikasi mudah alih. Kini terdapat puluhan ribu ini dikongsi.